Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταλογίζουν σε ΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια αδράνεια για τον Ασωπό

Aδράνεια στη λήψη μέτρων, παρά το γεγονός ότι είναι ενήμεροι για την αιτία του σοβαρού προβλήματος, καταλογίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο.

aswpos«Από τα τέλη του Ιουλίου του 2013 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν στη διάθεσή τους Τεχνική Έκθεση Επιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ που προσδιορίζει ως μέρος των αιτίων για τη μόνιμη ρύπανση των υδάτων του Ασωπού με τοξικό εξασθενές χρώμιο σκάμματα με βιομηχανικά απόβλητα σε συγκεκριμένα σημεία της ΒΙΠΕ Οινοφύτων και πιθανή επικοινωνία τους με διερχόμενο πλησίον αποχετευτικό αγωγό.
Παρά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης αλλά και τη σαφή αναφορά της σε ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει ως τώρα για λήψη μέτρων προς έλεγχο της συγκεκριμένης αυτής πηγής ρύπανσης της περιοχής» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων.
«Επαναφέρουμε το θέμα και ζητούμε άμεση λήψη απόφασης για επέμβαση στην εντοπισμένη πηγή ρύπανσης στην περιοχή με τα σκάμματα, που να περιλαμβάνει  επείγοντα μέτρα απορρύπανσης και διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων,  αποκλεισμό κάθε νέας απόρριψης και διασφάλιση ότι καμία επικοινωνία του χώρου αυτού με αποχετευτικό ή άλλο αγωγό δεν θα είναι δυνατή», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Επιπλέον, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την αξιοποίηση και των όποιων νεότερων ευρημάτων της έρευνας του ΕΜΠ, προκειμένου να ληφθούν επιτέλους επαρκή μέτρα συνολικής απορρύπανσης και παύσης της απόρριψης υγρών αποβλήτων επιβαρυμένων με εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό με οποιονδήποτε τρόπο. Και υπογραμμίζουν ότι «αν κάποιοι επιμένουν να το ξεχνούν, εμείς δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε: Ο Ασωπός πρέπει να ξαναγίνει και θα ξαναγίνει ποτάμι, όχι οχετός αποβλήτων».