Συναγερμός για χρώμιο στην Κοζάνη

Το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέλαβε τη διερεύνηση των αιτίων της εμφάνισης χρωμίου  και εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά των περιοχών Ακρινής, Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου και Κοιλάδας του Δήμου Κοζάνης.

dirty-water
Τη σχετική προγραμματική σύμβαση εγκρίνει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης και θα υπογράψουν, στη συνέχεια, ο Δήμος, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και το ΑΠΘ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση απέναντι στους κατοίκους των περιοχών αυτών να διερευνήσουμε την αιτία της ύπαρξης χρωμίου στο νερό.
Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί, αν το χρώμιο που εντοπίστηκε τον Απρίλιο του 2013, προέρχεται από τα πετρώματα του υπεδάφους ή από κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα» εξηγεί η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης, Παρθένα Τουμπουλίδου.
«Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας θα γνωρίζουμε αν μπορούμε να “στηριζόμαστε” στην περιοχή αυτή για μελλοντικές γεωτρήσεις ή αν θα πρέπει να αναζητήσουμε υδάτινους πόρους σε άλλα σημεία» προσθέτει.
Στο μεταξύ, όπως τονίζει, το νέο δίκτυο ύδρευσης έχει ολοκληρωθεί και οι οικισμοί που αντιμετώπισαν πρόβλημα υδροδοτούνται πλέον από άλλη πηγή υδροδότησης και συγκεκριμένα από τον αγωγό που έδινε νερό στην πόλη της Κοζάνης σαν εφεδρεία.