SOS για τα δελφίνια του Αιγαίου

Με εξόντωση απειλούνται τα δελφίνια των ελληνικών θαλασσών, σύμφωνα με επιστήμονες και συλλόγους παράκτιων αλιέων, οι οποίοι καταγγέλλουν στη Realnews πως ασυνείδητοι ψαράδες με μηχανότρατες σκοτώνουν τα απειλούμενα θηλαστικά επειδή προσεγγίζουν τα σκάφη τους για να τραφούν.
Οι ειδικοί αποδίδουν τη συμπεριφορά αυτή του δελφινιού στη δυσκολία εύρεσης τροφής εξαιτίας της υπεραλίευσης που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πελάγη.

Dolphins-talk-languageΉδη από τις αρχές του έτους έχουν βρεθεί νεκρά επτά δελφίνια, γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί πρωτοφανές αρνητικό ρεκόρ. Στο στόχαστρο των επιτήδειων έχουν μπει οι φώκαινες, τα ρινοδέλφινα και τα κοινά δελφίνια.
«Οι υποψίες μας στρέφονται προς τους ασυνείδητους και κακούς επαγγελματίες της βιομηχανικής αλιείας», υποστηρίζει ο διευθυντής του ινστιτούτου για την προστασία της θαλάσσιας ζωής «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, παρατηρώντας ότι:
«Τα τελευταία χρόνια, τα δελφίνια αναγκάζονται να αναζητούν τροφή στα ψάρια που αλιεύουν οι μηχανότρατες, οι οποίες έχουν προξενήσει τη μεγάλη ζημιά στο θαλάσσιο οικοσύστημα από το οποίο τρέφονται τα σπάνια κήτη».
Πρόσφατα, στο Μυρωδάτο Ξάνθης η θάλασσα ξέβρασε ένα κατακρεουργημένο θηλαστικό, από το οποίο είχαν αφαιρέσει τα εντόσθια και είχαν κόψει τα πτερύγια και την ουρά.
Ακολούθησαν άλλοι τρεις εκβρασμοί στην Ηρακλίτσα Καβάλας αλλά και στη Ροδόπη, στον δήμο Σαπών, σε διάστημα λίγων ημερών. «Το νεκρό κήτος στην Ξάνθη ήταν μία σπάνια φώκαινα», εξηγεί η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου από το «Αρχιπέλαγος», προσθέτοντας:
«Το είδος αυτό απειλείται με εξαφάνιση και απαντάται στα νερά του Θρακικού πελάγους σε απομονωμένους πληθυσμούς». Πριν από λίγες ημέρες, στη θαλάσσια περιοχή της Κω έξω από τα Καρδάμαινα, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα δελφίνι.
Επιπλέον, νεκρά δελφίνια εκβράστηκαν στη Δασκαλόπετρα της Χίου, στον Γαλησσά της Σύρου και στις ακτές της Πιερίας έξω από τον Θερμαϊκό. Ολα τα κουφάρια των θηλαστικών είχαν σημάδια βάναυσης κακοποίησης.
«Μας προκαλεί εντύπωση πώς γίνεται μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα να έχουμε περιστατικά που να οφείλονται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα» τονίζει η Α. Μήλιου.
Την ίδια στογμή, οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θανατωμένων δελφινιών είναι μεγαλύτερος, αφού όταν εκβράζεται ένα κουφάρι είναι στατιστικά σίγουρο ότι υπάρχουν αρκετά περισσότερα που δεν φτάνουν ποτέ στις ακτές. «Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να εξακριβωθούν επακριβώς τα αίτια θανάτου σε όλα τα κήτη που εντοπίζονται», συμπληρώνει η υδροβιολόγος.

Πώς τα σκοτώνουν

Το τελευταίο διάστημα, οι ερευνητές του «Αρχιπελάγους» παρατηρούν άλλη μία νέα «πατέντα» καταστροφικής αλιείας που εφαρμόζουν οι μηχανότρατες σε πολλές περιοχές του Αιγαίου.
Πρόκειται για το ψάρεμα-τρενάκι που διενεργούν συγχρονισμένα ολόκληροι στόλοι από μηχανότρατες, προξενώντας τεράστιες ζημιές στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
Κατά τη διάρκεια αυτού του τρόπου αλιείας, η μία τράτα στοιχίζεται πίσω από την άλλη σέρνοντας από κοινού τα αλιευτικά τους εργαλεία και οργώνοντας τον βυθό.

αρχιπελαγοΌταν ανακατευτεί η θάλασσα, τα δελφίνια πλησιάζουν να τραφούν από τη λεγόμενη «καλάδα», όπως συνηθίζουν να την ονομάζουν οι ψαράδες. Επειτα πέφτουν στον σάκο της τράτας και ανασύρονται πολλές φορές μαζί με τα αλιεύματα στο κατάστρωμα του σκάφους, όπου σφαγιάζονται.
«Ενώ υπάρχουν πιο “ειρηνικοί” τρόποι να αποδιωχτούν τα θηλαστικά από τα αλιευτικά εργαλεία, οι ανεγκέφαλοι επιλέγουν να τα σκοτώνουν πιστεύοντας βλακωδώς ότι θα παραδειγματίσουν τα υπόλοιπα δελφίνια του κοπαδιού», εξηγεί ο Θ. Τσιμπίδης, συμπληρώνοντας πως «έπειτα ξεκοιλιάζουν τα κουφάρια και τα βυθίζουν προσπαθώντας να κρύψουν το οικολογικό έγκλημα που διαπράττουν».

Έκκληση από τους ψαράδες

Δραματική έκκληση προς τους ασυνείδητους συναδέλφους τους απευθύνουν με τη σειρά τους οι παράκτιοι αλιείς, οι οποίοι τονίζουν ότι εάν χαθούν τα δελφίνια θα σημάνει και το δικό τους τέλος.
Ο καπετάνιος Βασίλης Σκλαβούνος, πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Λειψών, τονίζει:
«Γνωρίζουμε την οικολογική σημασία αυτού του θηλαστικού. Εμείς, ως παράκτιοι αλιείς τα θεωρούμε συντρόφους μας μέσα στη θάλασσα. Η εξάλειψη των δελφινιών, του κορυφαίου θηρευτή της θαλάσσιας ιχθυοπανίδας, θα σήμαινε αμέσως το τέλος της βιοποικιλότητας καθώς και το δικό μας τέλος.
Απευθύνομε έκκληση στο Λιμενικό Σώμα να ελέγξει την ασυδοσία της μηχανότρατας και να προστατεύσει τα δελφίνια».
«Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή αυτής της σφαγής, καθώς τα περισσότερα είδη δελφινιών στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση», τονίζει η Α. Μήλιου.
«Καλούμε τους πολίτες να αναφέρουν στο “Αρχιπέλαγος” και στις λιμενικές Αρχές οποιοδήποτε περιστατικό εκβρασμού εντοπίζουν, προκειμένου να οργανώσουμε ένα ευρύτερο δίχτυ προστασίας αυτών των ζώων», συμπληρώνει ο Θ. Τσιμπίδης.

 

Πηγή: www.real.gr