«Πόλεμο» με το νέφος αρχίζει το Πεκίνο

Λεπτομερή σχέδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μαστίζει τη χώρα, παρουσιάστηκαν κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου στην Κίνα.
Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ μάλιστα, δήλωσε πως η κυβέρνηση «αρχίζει πόλεμο κατά της μόλυνσης».
Σε ορισμένα σημεία της χώρας τα επίπεδα της μόλυνσης του αέρα ξεπερνούν το όριο ασφαλείας, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών και την ανησυχία της κυβέρνησης ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα.

Severe smog and air pollution in Beijing

Όπως είπε ο Λι, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν πρώτα στη μείωση των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 και PM 10 καθώς και στην κατάργηση των απαρχαιωμένων παραγωγών ενέργειας και των βιομηχανικών μονάδων, που επιβαρύνουν κατά πολύ την ατμόσφαιρα.
Η Κίνα δεν πλήττεται μόνο από το νέφος, που και φέτος τον χειμώνα κάλυψε μεγάλα τμήματα του πυκνοκατοικημένου ανατολικού τμήματος της χώρας. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δαπανήσει 2 τρισ. γιουάν (330 δισ. δολάρια) για την αντιμετώπιση της μόλυνσης των περιορισμένων υδάτινων πόρων.
Επίσης, ο Λι δήλωσε ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να μετατρέψει 333.300 εκτάρια καλλιεργούμενης γης σε δασικές περιοχές και βοσκοτόπους, ενώ το κοινοβούλιο προχωράει σε τροποποιήσεις νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος οι οποίοι θα προβλέπουν τιμωρία και πρόστιμο για τους παραβάτες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα