Ποδηλατάδα σε 19 δήμους !

Πάνω από 1.200 ποδήλατα έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε 19 δήμους της χώρας, όπου οι δημότες τους μπορούν να μετακινηθούν μέσα στην πόλη σε ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων και όχι μόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η υποκατάσταση ποδηλάτου – αυτοκινήτου στους δήμους αυτούς έχει φτάσει το 10%, ενώ μέσα στο 2014 τουλάχιστον άλλοι 20 δήμοι πρόκειται να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις.
Με το σύνθημα κάνουμε πιο «πράσινες» τις πόλεις μας πολλές δημοτικές αρχές της χώρας μας έχουν αλλάξει πρόσωπο δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες και τους επισκέπτες τους να μετακινούνται εύκολα, γρήγορα και οικονομικά με ποδήλατο. H εγκατάσταση των συστημάτων κοινόχρηστων ποδηλάτων έχει γίνει από δύο ελληνικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα η εταιρεία Cyclopolis έχει εγκαταστήσει συστήματα σε εννέα πόλεις. Διαθέτουν 36 σταθμούς και 441 ποδήλατα. Αντίστοιχα, η εταιρεία Βrainbox έχει εγκαταστήσει συστήματα μίσθωσης «easybike» σε 10 πόλεις με 700 ποδήλατα και 47 σταθμούς. Οι δήμοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν έως και 100% για τέτοιου είδους ενέργειες από το Πράσινο Ταμείο, ενώ τρέχουν και άλλα ευρωπαϊκά και διακρατικά προγράμματα.

bike1-440x330Πώς λειτουργεί
Οι μόνιμοι χρήστες: μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ποδήλατα με μία ηλεκτρονική κάρτα. Νωρίτερα πρέπει να έχουν «ταυτοποιηθεί» στο σύστημα με μία απλή αίτηση που μπορεί να γίνει με μία αίτηση ακόμα και ηλεκτρονικά. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν… ορθοπεταλιές στα κοινόχρηστα ποδήλατα με τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Μάλιστα σε κάποιους δήμους, όπως στην Καρδίτσα, οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν κάρτες από τα ξενοδοχεία.
Η συνέχεια είναι απλή. Από έναν σταθμό παίρνουν ένα ποδήλατο. Το χρησιμοποιούν για λίγη ώρα και το αφήνουν σε έναν άλλο σταθμό ή στον ίδιο. Σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις κυμαίνονται από 24 έως 29 ευρώ για ετήσια χρήση. Η πρώτη μισή ώρα είναι δωρεάν και από 0,50 ευρώ κοστίζουν τα επόμενα ημίωρα.

 

 

Τα οφέλη
Πολλαπλά είναι τα οφέλη για τις πόλεις και τους κατοίκους από τη λειτουργία των συστημάτων κοινόχρηστων ποδηλάτων. Τα κοινόχρηστα ποδήλατα συμβάλλουν στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης. Επίσης συμπληρώνουν τα υφιστάμενα μέσα συγκοινωνίας. Στα θετικά των συστημάτων μίσθωσης ποδηλάτων είναι ακόμη η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (για τη συντήρηση των ποδηλάτων, τις μεταφορές τους) αλλά και η τόνωση της εμπορικής κίνησης των πόλεων.
Οι δήμοι όπου οι εγκαταστάσεις τέτοιων συστημάτων κρίνονται ως πιο επιτυχείς, με βάση τους δήμους που έχει εγκαταστήσει το σύστημα η Cyclopolis, είναι του Μαραθώνα, του Μοσχάτου και του Ναυπλίου. Οι δημότες αντιδρούν αρκετά θετικά, ενδιαφέρον δείχνουν όλες οι ηλικίες, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι με περίπου 29 ευρώ τον χρόνο έχεις στην ουσία ένα ποδήλατο, το χρησιμοποιείς, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να κάνεις συντήρηση. Σήμερα, περισσότερες από 350 πόλεις παγκοσμίως προσφέρουν συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων.

 

Πηγή: Ημερησία