Οικολογικές οργανώσεις εναντίον Πούτιν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Σότσι

Για καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της Ρωσίάς κατηγορούν τον πρόεδρο Πούτιν οικολογικές οργανώσεις, που υποστηρίζουν ότι τα έργα για Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, έχουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν ότι μόνο η κατασκευή του ολυμπιακού χωριού επηρέασε αρνητικά πάνω από 8.000 στρέμματα του Εθνικού Πάρκου Σότσι, το οποίο θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, προστατευμένο από τον ΟΗΕ.

putinΜάλιστα, Ο ζωολόγος και μέλος του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος του Βορείου Καυκάσου, Σούρεν Γκαζαριάν, δήλωσε στο TIME πως το πιο επικίνδυνο και σημαντικότερο θέμα σε ό,τι αφορά την καταστροφή είναι ότι χάθηκε η βιοποικιλότητα στην περιοχή, αφού καταστράφηκαν -εντελώς- τμήματα του εθνικού πάρκου, που φιλοξενούσαν τη μεγαλύτερη ποικιλία φυτών και ζώων στη Ρωσία.
Όσο για τη δενδροφύτευση που υπόσχεται η Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να καθησυχάσει τα πνεύματα, ο Γκαζαριάν απαντάει ότι η δενδροφύτευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια ενός περίπλοκου οικοσυστήματος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ πρόκειται για οικοσυστήματα και όχι για ένα παιχνίδι που μπορεί κανείς να το διαλύσει και να το ξαναφτιάξει.
Από την πλευρά του πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει πως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος στην περιοχή.
Ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι «πράσινες» δεσμεύσεις των Ολυμπιακών έργων δεν τηρήθηκαν: αφού καταγράφηκε παράνομη απόρριψη αποβλήτων και ανέγερση υποδομών που εμποδίζουν τη μετανάστευση ζώων και περιορίζουν την πρόσβαση του ντόπιου πληθυσμού στο πόσιμο νερό, υποβαθμίζοντας έτσι γενικά τη ζωή για πολλούς κατοίκους του Σότσι.
Πληροφορίες από το: http://www.iefimerida.gr