Κινδύνευσε χωριό στην Ηλεία από κατολίσθηση !

Το τίμημα των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και του σαθρού εδάφους εξακολουθεί να πληρώνει η Ηλεία όπως φαίνεται από το τεράστιο ρήγμα μήκους ενός χιλιομέτρου που προκάλεσε τη νύχτα της Κυριακής κατολίσθηση στο χωριό Ανάληψη
Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2014 που κατολισθήσεις προκαλούν μεγάλες ζημιές σε χωριό του νομού, μετά την κατάρρευση δύο σπιτιών στην Καυκανιά.

Hleia-katolisthshΟι επιστήμονες βρίσκονταν από χθες το πρωί στην Ανάληψη για να εξετάσουν το έδαφος και να εντοπίσουν τις αιτίες που προκάλεσαν την υποχώρησή του. Οπως λέει στο «Εθνος» ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Ηλιδας Ευάγγελος Χριστοφόρου, «ήταν η πρώτη φορά που έγινε κατολίσθηση στην Ανάληψη. Οι επιστήμονες είπαν ότι λόγω των βροχών συσσωρεύτηκε πολύ νερό στο υπέδαφος, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να βγουν οριστικά συμπεράσματα».
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί στο «Εθνος» ότι ο Νομός Ηλείας έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες εξαιτίας των ιδιαίτερων γεωλογικών σχηματισμών, από τους οποίους προκαλούνται οι κατολισθήσεις. Σημειώνει, δε, ότι οι πυρκαγιές του 2007 επιδείνωσαν την, ήδη προβληματική από τα προηγούμενα χρόνια, κατάσταση.
Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, καταγράφονται κατά μέσον όρο 30 με 40 κατολισθήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές γιατί συμβαίνουν μακριά από κατοικημένες περιοχές. Τον πρώτο χειμώνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 το φαινόμενο είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του με 311 κατολισθήσεις. «Εχουμε ασχοληθεί με την Ηλεία και πριν από τις πυρκαγιές του 2007. Εχουμε να κάνουμε με περιοχές που δομούνται από γεωλογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι αποσαθρώνονται εύκολα. Το έδαφος αποτελείται κυρίως από άργιλο και μάργα, που δεν έχουν μεγάλη σταθερότητα».
Ο κ. Λέκκας λέει ότι οι μεγάλες μορφολογικές κλίσεις συντελούν στη μεγάλη συχνότητα των κατολισθήσεων και συμπληρώνει: «Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο μεγάλος αριθμός των βροχοπτώσεων στην Ηλεία. Τα νερά που καταλήγουν στο υπέδαφος διαβρώνουν τους ήδη εξασθενημένους σχηματισμούς. Αν σε αυτούς τους παράγοντες προστεθούν και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η διάνοιξη δρόμων και οι καλλιέργειες, γίνεται αντιληπτό ότι οι κατολισθήσεις αυξάνονται».

Πηγή: Έθνος