Ιαπωνικό ενδιαφέρον για το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και το Γεωπάρκο Λέσβου επισκέφτηκαν για τρεις μέρες καθηγητές και άλλοι επιστήμονες από τοΠαγκόσμιο Γεωπάρκο τής UNESCO San’in Kaigan της Ιαπωνίας.
Η επίσκεψη εντάσσεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών, προβολής στο εξωτερικό και προσέλκυσης επισκεπτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και το Γεωπάρκο Λέσβου.

apolithwmenoΣκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας από την Ιαπωνία είναι η πραγματοποίηση συγκριτικής έρευνας μεταξύ των δύο γεωπάρκων της Λέσβου και της Ιαπωνίας, στους τομείς της προστασίας και συντήρησης, εκπαίδευσης, ανάπτυξης συνεργασιών, προβολής, δημιουργίας υποδομών και ανάπτυξης του τουρισμού.
Ανάμεσα στις δράσεις συνεργασίας που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο γεωπάρκων, είναι η παρουσίασή τους στα αντίστοιχα μουσεία φυσικής
ιστορίας και η μετάφραση στις δύο γλώσσες του υλικού προώθησης.
Επίσης, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών με θέμα την αξιοποίηση της εμπειρίας σύνδεσης των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς και του θερμαλισμού, με έμφαση στον τρόπο δημιουργίας των θερμοπηγών και την αξία των ιχνοστοιχείων που περιέχουν, καθώς και η προώθηση δράσεων τουρισμού υγείας.
Αποφασίστηκε, τέλος, η ενίσχυση της ανταλλαγής επισκέψεων σχολείων, αλλά και η προώθηση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του
Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Πανεπιστημίων Hyogo και Tottori.