Εισαγγελική παρέμβαση για τα τοξικά αποβλητα στον Ασπρόπυργο

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε ρεπορτάζ για την παράνομη παραλαβή, αποθήκευση και επεξεργασία νοσοκομειακών και άλλων τοξικών αποβλήτων στη Δυτική Αττική.

aspropyrgosΣύμφωνα με την «Καθημερινή» η χωματερή, δίπλα στην πόλη του Ασπροπύργου, ήταν γεμάτη με λιωμένες σακούλες από τις οποίες ξεπρόβαλαν νοσοκομειακά απόβλητα, σαπισμένα τρόφιμα, παλιοσίδερα, μπάζα, όλα ένας εφιαλτικά δύσοσμος σωρός, σε ένα βούρκο από μαύρα υγρά.
Οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων. Πίσω από την πανύψηλη μάντρα που κρατούσε μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα λειτουργούσε μια κανονική χωματερή. Το μόνο που πρόδιδε την παρουσία της ήταν η έντονη, εφιαλτική οσμή του έπνιγε την περιοχή. Ανάμεσα στα στοιχεία που συλλέχθηκαν ήταν και απόβλητα από μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο
Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον χώρο έχει αδειοδοτηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, ανάμεσα στους πελάτες της είναι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και άλλες σημαντικές επιχειρήσεις, οι οποίες πιθανότατα έχουν άγνοια για το πού καταλήγουν τα απορρίμματα για τη σωστή διαχείριση των οποίων πληρώνουν αδρά.

Η περίπτωση βέβαια της συγκεκριμένης εταιρείας δεν είναι παρά μια από τις πολλές. Στη Δυτική Αττική λειτουργούν περισσότερες από 7.500 βιομηχανίες και βιοτεχνίες και η άμεσα αρμόδια για τους ελέγχους Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής διαθέτει μόλις 3 υπαλλήλους στη διεύθυνση Περιβάλλοντος. Ειδικά στον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων, η κατάσταση είναι χαώδης. Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες μάντρες έχουν «ξεφυτρώσει» σε όλη τη Δυτική Αττική, κυρίως κοντά στο ΧΥΤΑ της Φυλής και στις βιομηχανίες του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας. Εταιρείες που αδειοδοτούνται για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων, σκραπ, ειδικών κατηγοριών επικίνδυνων αποβλήτων.

«Όλες «σηκώνουν» μάντρες, υποτίθεται για τον φόβο των κλεφτών, αλλά στην πραγματικότητα για να μη βλέπεις τι γίνεται μέσα», λέει στην «Καθημερινή» άνθρωπος που γνωρίζει τα πράγματα στην περιοχή.rad«Εκεί γίνεται ένα πρώτο ξεδιάλεγμα, για τα σίδερα, τα αλουμίνια, ό,τι μπορεί να έχει αξία. Τα υπόλοιπα τα ρίχνουν σε ένα λάκκο, μέσα στη μάντρα και μετά από μέρες τα παίρνει ένα φορτηγό και τα μεταφέρει κάπου. Σπάνια τα πηγαίνουν στη Φυλή, επειδή η είσοδος κοστίζει 65 ευρώ/τόνο σκουπιδιών. Και πού τα ρίχνουν; Νύχτα, στη χωματερή στα Μέγαρα, στα λατομεία του Μαρκόπουλου, στην πίσω πλευρά της Αγίας Μαρίνας, στο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας με ένα 100άρικο. Και κάθε τόσο στέλνουν κι ένα “νόμιμο” φορτίο στη Φυλή, για να μπορούν σε έναν έλεγχο της Πολιτείας να εμφανίσουν παραστατικά, ότι τα σκουπίδια καταλήγουν σε έναν αδειοδοτημένο χώρο. Το κόλπο που κάνουν είναι ότι “σκεπάζουν” στο φορτηγό τα σκουπίδια με μια στρώση ανακυκλώσιμων και λένε στους ανθρώπους του ΧΥΤΑ ότι είναι υπολείμματα από κέντρο διαλογής (σ.σ. ΚΔΑΥ), για να πληρώσουν φθηνότερη είσοδο στο ΧΥΤΑ».