Διεθνές συμπόσιο μελισσοκομίας στη Σύρο

Περισσότεροι από 30 διακεκριμένοι ξένοι και Έλληνες ομιλητές θα δώσουν το «παρών» σε διεθνές συμπόσιο μελισσοκομίας, στην Ερμούπολη Σύρου.
Το διεθνές συμπόσιο διοργανώνεται από το Eπιμελητήριο Κυκλάδων και τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε συνεργασία με τo Eva Crane Trust (το διάσημο κοινωφελές ίδρυμα για θέματα μελισσοκομίας προς τιμή της μεγάλης Ένα Crane, ιδρύτριας της IBRA βιβλιοθήκης) και έχει θέμα: «Η μελισσοκομία στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα έως και σήμερα: ιστορικά ευρήματα και επίκαιρα θέματα».

bees-Στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου (συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων) σε ζωντανή σύνδεση με τις επτά αίθουσες του επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος, θα παρουσιαστούν ευρήματα που σχετίζονται με την ιστορία της μελισσοκομίας στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, για πρώτη φορά στο σύνολό τους, από μία πλειάδα επιστημόνων καταξιωμένων στο χώρο τους, στην αρχαιολογία και τη μελισσοκομία.
Επίσης, θα συζητηθούν σημαντικά πρακτικά θέματα μελισσοκομίας, που αφορούν όλους όσους ασχολούνται με τον κλάδο, είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εισηγήσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις πάνω στην πορεία της μελισσοκομικής πρακτικής μέσα στους αιώνες, τις ντόπιες φυλές μελισσών, τα χαρακτηριστικά τους και τη διατήρησή τους, μελισσοκομικές πρακτικές και προβλήματα, έτσι ώστε να γεφυρωθεί η γνώση του παρελθόντος με τη μελλοντική προοπτική ανάπτυξης του κλάδου, όπως χρόνια τώρα προσπαθεί ο γνωστός γεωπόνος, μελισσοκόμος & συγγραφέας, Θανάσης Μπίκος, ο οποίος θα μοιραστεί 35 χρόνια μελισσοκομικής πρακτικής.
Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών συγκαταλέγονται οι: Gilles Ratia, Πρόεδρος της Διεθνής Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων – Apimondia, Richard Jones, Πρόεδρος του Eva Crane Trust, Gene Kritsky, καθηγητής Βιολογίας από τις ΗΠΑ, Amihai Mazar, αρχαιολόγος από το Ισραήλ, Irfan Kandemir, καθηγητής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Cecilia Costa, ειδική ερευνήτρια από την Ιταλία.
Στο πλαίσιο του συμποσίου θα παρουσιαστεί επιπλέον το πρότυπο δίκτυο Aegean Cuisine και οι προγραμματισμένες δράσεις του, για τη στήριξη και προβολή της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων της περιοχής.

honeybee-flower1 H συμμετοχή στο συμπόσιο στα οκτώ σημεία παρακολούθησης είναι δωρεάν και οι εγγραφές πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσω του e-kyklades.gr.
Δηλώσεις συμμετοχής στο http://www.ekyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1002&articleid=31708, όπου βρίσκεται αναρτημένο το αναλυτικό πρόγραμμα και χρήσιμες πληροφορίες.

 

www.real.gr