«Δεν πετάμε τίποτα» !

«Καμιά μερίδα χαμένη» ήταν το σύνθημα του διήμερου φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων – το πρώτο που έχει διοργανωθεί ποτέ στην Ελλάδα – με οικοδεσπότες το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, στο Impact Hub Athens

Alexandros_Papandreou_3Τρεις καταξιωμένοι σεφ, ο Άκης Πετρετζίκης, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο Λευτέρης Λαζάρου, καθώς και 2 ομάδες μαγειρικής, οι Troo Food Liberation και οι Tip the Chef, μοιράστηκαν με τους επισκέπτες  πλήθος μυστικών για νόστιμες συνταγές με περισσεύματα. Παράλληλα, έδωσαν απλές συμβουλές για καλύτερη αξιοποίηση των τροφίμων που αγοράζουμε και καταπολέμηση της σπατάλης. Cake pops με τρίμματα από μπισκότα και κέικ, ένα εξαιρετικό πιάτο με ζυμαρικά, κιμά και γιαούρτι που ξέμειναν μέρες στο ψυγείο, χθεσινά σουβλάκια με πίτα που μεταμορφώθηκαν σε ένα gourmet πιάτο με ρύζι και σως, αλλά και muffins από μακαρόνια, κοτόπουλο και αβγό ήταν μερικές από τις συνταγές που οι επισκέπτες θαύμασαν και γεύτηκαν.

Οι μικροί επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν δημιουργικά σε βιωματικά παιχνίδια που υλοποίησαν το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, η ομάδα Playroom και οι “Let’s go green”. Παιδιά από το Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Μαρασλείου και σχολεία από τον Αυλώνα και το Καπανδρίτι, μαζί με τους υπόλοιπους επισκέπτες του φεστιβάλ, ενημερώθηκαν για τον δεκάλογο περιορισμού της σπατάλης φαγητού, ανακάλυψαν τα μυστικά της κομποστοποίησης και παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ, σχετικά με αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα.
Μεταξύ των δρώμενων του φεστιβάλ, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και στο  εξαιρετικό βιωματικό εργαστήριο για τις ετικέτες τροφίμων από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
«Στην Ελλάδα της κρίσης, η σπατάλη φαγητού δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Χωρίς να καταφύγουμε σε στείρους διδακτισμούς, καταφέραμε στο διήμερο φεστιβάλ να δείξουμε το πόσο απλό, αλλά και αναγκαίο, είναι να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων», τόνισε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος του WWF «Καλύτερη Ζωή».