Μάρεϋ Μπούκτσιν: Η οικολογία της ελευθερίας

cover-bookchin-ecology-of-freedomΗ Οικολογία της Ελευθερίας είναι το σημαντικότερο έργο του Μάρεϊ Μπούκτσιν, του μεγάλου αυτού αμερικανού στοχαστή που άνοιξε τον δρόμο της πολιτικής οικολογίας. Σ’ αυτό το βιβλίο ο Μπούκτσιν θέτει τις βάσεις της κοινωνικής οικολογίας, της θεωρίας του δηλαδή, την οποία προτείνει ως εργαλείο για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, ούτως ώστε αυτή να έχει έναν ξεκάθαρα και ριζοσπαστικά οικολογικό και μη ιεραρχικό χαρακτήρα. Για να το επιτύχει αυτό, αντλεί στοιχεία από διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως η ανθρωπολογία, η οικολογία και η πολιτική θεωρία, παρουσιάζοντας την ανάδυση της ιεραρχίας που αποτέλεσε το δομικό χαρακτηριστικό των ανθρώπινων κοινωνιών. Τα οικολογικά προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι άσχετα με τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών μας, γι’ αυτό και ο Μπούκτσιν γράφει ότι, «Η τάση του ανθρώπου να κυριαρχεί πάνω στη φύση είναι επακόλουθο της τάσης του να κυριαρχεί πάνω στον άνθρωπο».

Μάρεϊ Μπούκτσιν (Murray Bookchin):

Ο Μπούκτσιν (1921-2006) είναι ο άνθρωπος που εγκαινίασε το πεδίο της πολιτικής οικολογίας, και μάλιστα με έναν τρόπο ριζοσπαστικό. Πρότεινε τη δική του θεωρία –την κοινωνική οικολογία– και επηρέασε όσο κανένας άλλος θεωρητικός το οικολογικό κίνημα. Ο Μπούκτσιν έχει γράψει δεκάδες βιβλία και στα ελληνικά κυκλοφορούν πολλά βιβλία του, η Οικολογία της Ελευθερίας όμως είναι αναμφισβήτητα το magnum opus του μεγάλου αυτού στοχαστή, το σημαντικότερό του έργο μέσα από το οποίο αναπτύσσεται η θεωρία του με τρόπο συστηματικό και γλαφυρό.

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Murray Bookchin: Η οικολογία της ελευθερίας – Η ανάδυση και η διάλυση της ιεραρχίας

μτφρ. Ελίζα Κολοβού

επιμ. Σταύρος Καραγεωργάκης

Κέντρο Πληροφόρησης «Αντιγόνη»

Θεσσαλονίκη, 2016

ISBN: 978-618-82604-0-5

σ. 564

τιμή 25 ευρώ

Το βιβλίο εκδόθηκε με την υποστήριξη του Πράσινου Ινστιτούτου
Πλατεία Ελευθερίας 14, 10553 Αθήνα Τηλ: 2103242861
Email: info@greeninstitute.gr
Ιστολόγιο: http://www.greeninstitute.gr/category/library/

 

Facebook: https://www.facebook.com/GreenInstituteGreece