Γαλλία: Τέλος σε πλαστικά πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα

Στην απαγόρευση των πλαστικών πιάτων, μαχαιροπίρουνων και ποτηριών προχωρά η Γαλλία, με νόμο που θα ισχύσει από το 2020. Τα πλαστικά θα αντικατασταθούν από άλλα, περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, υλικά.

Η Γαλλία φαίνεται να υιοθετεί μια δυναμική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο νόμος για τα πλαστικά σκεύη αποτελεί μέρος σχεδίου για την «πράσινη ανάπτυξη» που περιλαμβάνει και άλλες κινήσεις για καθαρότερη ενέργεια και λιγότερη μόλυνση. Οι πλαστικές σακούλες έχουν απαγορευτεί ήδη από τον περασμένο Γενάρη στα ταμεία των σουπερμάρκετ και από το 2017 δεν θα επιτρέπονται ούτε στη μαναβική των καταστημάτων.

Η κίνηση αυτή, εκτός από υποστηρικτές έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, με κάποιους να κάνουν λόγο για παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

Η οργάνωση Pack2Go Europe, που εκπροσωπεί Ευρωπαίους κατασκευαστές συσκευασιών, προβάλλει σθεναρή αντίσταση στο νέο μέτρο, ζητώντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο γενικός γραμματέας της Pack2Go Europe υποστηρίζει ότι το μέτρο μπορεί να βλάψει το περιβάλλον, επειδή οι καταναλωτές θα υπερεκτιμήσουν τα βιοδιασπώμενα υλικά και δε θα διστάζουν να αφήνουν τα σκουπίδια τους παντού, περιμένοντας ότι απλά θα… διαλυθούν

Πηγή: www.tanea.gr